بی شک، حتی اگر از طرفداران پر و پا قرص فیلم‌های بروسلی نباشید، دست کم نامش را شنیده‌ و یا آشنایی اندکی با او دارید. هواداران بروس، در سراسر دنیا وی را به خاطر درخشش در عرصه‌هایی چون – فن جیت کونگ دو، فیلمسازی، و بازیگری می‌شناسند. همچنین، برترین لقبی که به بروس داده شده‌است، لقب اژدهاست. “اژدها وارد می‌شود” عنوان یکی از فیلم های معروف وی است که به فارسی نیز دوبله و پخش شده و طرفداران خاص خود را داشته و دارد. اگر به هر دلیلی علاقمند هستید اطلاعات بیشتری در خصوص زندگینامه، افتخار آفرینی‌ها، خط مشی زندگی و حتی مرگ بروسلی داشته باشید، توصیه می‌شود این مقاله از سایت موفق شو را تا به آخر مطالعه نمایید.

اژدهای رزمی کار

بروسلی با نام لی جون فن، در تاریخ 27 نوامبر سال 1940، در سانفرانسیسکو کالیفرنیا متولد شد. دلیل شهرت بروس به اژدها، تقارن ساعت و سال تولدش با ساعت و سال اژدها بود. پدر او یعنی لی هوی چوئن  یک خواننده اپرای هنگ کنگی بود که در سال 1939، به همراه همسرش گریس هو و سه فرزندشان به ایالات متحده سفر کردند. بروس که فرزند چهارم این خانواده بود، در جریان یکی از تورهای پدرش در سانفرانسیسکو متولد شد.

شاید برایتان جالب باشد که دلیل نام گذاری بروسلی با این اسم کوچک چه می‌توانست باشد. اصلا” او که از خانواده‌ای هنگ کنگی تبار آمده بود، چرا باید نامی غربی می‌داشت؟ در واقع، زمانی که آخرین فرزند هوی چوئن در بیمارستان متولد شد؛ پرستارش نام او را بروس گذاشت. البته لازم به ذکر است که والدین بروس، در طول سالهای پیش از دبستان، وی را با این نام صدا نمی‌کردند.

به دلایل نژادپرستانه، بروس در دوران نوجوانی به خاطر ریشه چینی خود مورد تمسخر و آزار همسن و سالان خود قرار می‌گرفت. پس از اتمام این دوران، او تصمیم گرفت که به یک گنگ ملحق شود. در نهایت، در سال 1953، بر آن شد تا به دنبال علاقمندی اصلی خود برود و زیر نظر استاد ییپ من، تعلیم کونگ فو ببیند. در پایان دهه 1950، بروس مجددا” به امریکا بازگشت تا با دوستان خانوادگی‌اش در حومه سیاتل زندگی کند. به این منظور، اولین شغلی که برای امرار معاش انتخاب کرد آموزش رقص بود.

فیلم شناسی بروسلی

بروسلی در دختر دروازه طلایی
بروسلی 3 ماهه در فیلم دختر دروازه طلایی

بروسلی اولین تجربه بازیگری‌اش را در سه ماهگی کسب کرد. او در فیلم  دختر دروازه طلایی (1941)  نقش یک نوزاد امریکایی را ایفا نمود.  در اوایل دهه 1940، خانواده بروس به هنگ کنگ بازگشتند. او در سال 1946 به طور حرفه‌ای، به عنوان یک کودک وارد عرصه بازیگری شد. بروسلی که ترسی از دوربین نداشت و بسیار طبیعی جلوی آن ظاهر می‌شد، در دوران کودکی حدود20 فیلم را در کارنامه هنری خود داشت. به علاوه، در سرزمین مادری‌اش به مطالعه هنر رقص مشغول شده و موفق شد در مسابقات چاچای هنگ کنگ پیروز میدان شود. بروس همچنین در زمینه شعر و شاعری نیز دستی بر آتش داشت.

بروسلی در سالهای 1966 و 1967 در سریال زنبور سبز به ایفای نقش پرداخت. او همچنین موفق شد با نقش آفرینی در دو فیلم ارتباطات چینی  و  مشت خشم که در فارسی با نام خشم اژدها ترجمه شده‌ است، رکورد باکس آفیس را به طرز قابل توجهی جابجا کند. آخرین فیلم وی فیلم  اژدها وارد می‌شود بود. البته متأسفانه مرگ به او مجال نداد تا در زمان اکران آخرین تجربه سینمایی خود، روی صندلی‌های سینما به تماشای هنرنمایی خود بنشیند. جهان سینما و هنرهای رزمی، این قهرمان خوش آتیه را در سال 1973، یعنی زمانی که او تنها 32 سال سن داشت از دست داد که در ادامه به تفصیل به آن خواهیم پرداخت.

اژدهای معلم

پسر بروسلی

به طور قطع می‌توان بروسلی را یک معلم فداکار دانست. او پس از اتمام دوره تحصیل در دبیرستان، در رشته فلسفه به تحصیل در دانشگاه واشنگتن مشغول گشت. بروس در کنار تحصیل آکادمیک، به همکلاسی‌ها و دیگر علاقمندان، سبک وینگ چون هنرهای رمزی را که خود در هنگ کنگ آموخته بود یاد می‌داد. در جریان همین کلاسهای هنرهای رزمی بود که بروس با همسرش لیندا کدول آشنا شد. این دو در سال 1964 با یکدیگر ازدواج کردند. ازدواج این دو مصادف شد با افتتاح مدرسه هنرهای رزمی بروسلی در سیاتل.

ازدواج و همسر بروسلی

همسر بروسلی

بروسلی و همسرش لیندا، بلافاصله پس از ازدواج به کالیفرنیا سفر کردند. این دو دارای دو فرزند به نامهای برندون و شانن بودند که به ترتیب در سالهای 1965 و 1969 دیده به جهان گشودند. پس از سکونت در امریکا، بروس دو مدرسه دیگر را در اوکلند و لس آنجلس افتتاح نمود. او در این مدارس عمدتا” به تدریس سبکی که خود جیت کون دو می‌نامید مشغول بود. منظور بروسلی از جیت کون دو “روش مشت قاپی” است. شواهد موجود حاکی از علاقه قلبی بروسلی به تدریس فنون رزمی است. بسیاری معتقدند که او شاگردان خود را مانند اعضای یک قبیله تلقی می‌کرد. نهایتا”، بروس تصمیم گرفت که در عرصه سینما وارد کار شده و هنرهای رزمی خود را به معرض نمایش حرفه‌ای بگذارد.

قهرمان سینمای اکشن

همانطور که در بالا اشاره شد یکی از مهمترین سوابق حرفه‌ای بروسلی در زمینه بازیگری به نقش آفرینی او در سریال زنبور سبز مربوط می‌باشد. او در این سریال 26 قسمتی، به خوبی موفق شد سبک مبارزه نمایشی و اکروباتیک خود را ترکیب کرده و به نمایش بگذارد. تا اینکه بروس در رشته‌های مختلف رزمی و ورزشی ید طولایی داشت، در ناحیه کمر خود دچار جراحت شد که البته، نهایتا” از آن بهبودی یافت. او در مدت بیماری خود فرصت یافت تا از خود مراقبت کند و به نوشتن بپردازد.

او همچنین در دوره نقاهت خود، ایده اصلی سریال بودایی کونگ فو را پیشنهاد و طراحی کرد. البته سازندگان این سریال ترجیح دادند که به جای بروس، از یک بازیگر سفیدپوست به نام دیوید کارادین به عنوان نقش اصلی استفاده کنند. چرا که فکر می‌کردند یک بازیگر آسیایی قادر نیست در نقش قهرمان داستان، به اندازه یک بازیگر غربی مخاطبین را به خود جذب نماید. این موضوع در کنار تعدد نقشهای کلیشه‌ای پیشنهادی به بروس به عنوان یک بازیگر-ورزشکار عضله‌ای، باعث دلسردی او از این حرفه شد. همین امر سبب شد تا وی در سال 1971، لس آنجلس را به مقصد هنگ کنگ ترک نماید.

شکستن رکورد باکس آفیس توسط بروسلی

همانطور که پیشتر گفتیم، در برهه‌ای از تاریخ سینمای رزمی، تنها حضور بروسلی کافی بود تا خیل عظیمی از تماشاچیان به سمت سالن‌های سینما حمله ور شوند. بروس با امضای قرارداد همکاری در دو فیلم سینمایی، مجبور شد که به همراه خانواده‌ خود به هنگ کنگ بازگردد. وی در فیلم مشت خشم که در سال 1971 اکران شد، نقش یک کارگر کارخانه را داشت که علیرغم اینکه سوگند خورده بود مبارزه را کنار بگذارد؛ مجبور می‌شود در یک عملیات مرگبار قاچاق مواد مخدر مجددا” وارد عرصه مبارزه گردد. به علاوه، تلفیق فنون زیبا و هنرمندانه جیت کون دو با بازی خوب او در فیلم زنبور سبز او را به قهرمان کاریزماتیک این فیلم تبدیل کرد. در نتیجه، این فیلم با رکورد جدیدی در باکس آفیس هنگ کنگ همراه شد.

در سال 1972، لی دیگر به یک ستاره سینمای طراز اول آسیایی بدل شده بود. او به همراه ریموند چاو، شرکت مشترک خود را تحت عنوان کونکورد پروداکشن پایه گذاری کردند. اینجا بود که بروس اولین فیلم خود یعنی بازگشت اژدها را کارگردانی نمود. هرچند بروس هنوز در سینمای امریکا از شهرت چندان زیادی برخوردار نبود، با فیلم اژدها وارد می‌شود توانسته بود اولین پروژه مهم هالیوودی خود را کلید بزند.

قاتل بروسلی کیست؟

مرگ بروسلی

به کرات در لطیفه‌ها و کنایه‌های مختلف این عبارت را شنیده‌اید:” فلانی دنبال قاتل بروسلی می‌گردد.” اما آیا تا به حال وقت صرف کرده‌اید تا از زیر و بم ماجرای مرگ این اژدهای آتش افروز سینمای رزمی مطلع شوید؟ خب اگر این فرصت تا به اکنون دست نداده است؛ در این بخش ما شما را با جزئیات مرگ بروس و شایعات مربوط به آن روبرو خواهیم ساخت.

در تاریخ 20 جولای 1973، وقتی تنها یک ماه به اکران عمومی فیلم  اژدها وارد می‌شود باقی مانده بود؛ بروس لی در هنگ کنگ از دنیا می‌رود. شواهد و قرائن رسمی موجود، ورم مغزی را عامل مرگ ناگهانی و زودهنگام این ستاره برشمرده‌اند. اما این ورم مغزی از چه چیزی نشأت یافته بود؟

بر اساس نتایج بدست آمده از کالبدشکافی بروس، این ورم مغزی ناشی از واکنشی عجیب به یک مسکن بود. بروسلی این مسکن را در دوران درمان کمردرد خود و با تجویز پزشک متخصص مورد مصرف قرار می‌داد. البته ماجرا به همین سادگی‌ها ختم به خیر نشد. چرا که بسیاری عقیده داشتند که این دلیل برای مرگ بسیار پیش پاافتاده و غیرقابل باور است. در واقع، نگاهها از یک مرگ عادی و ناگهانی به یک پرونده قتل منحرف شد. به عبارتی، در این زمان بود که همه اصطلاحا” دنبال قاتل بروس لی می‌گشتند.

شاید برایتان جالب باشد که سالها پس از مرگ بروس، همچنان شایعات مرگ مشکوک وی بر سر زبانها بود. در سال 1993، پسر بروس نیز با سرنوشتی تقریبا” مشابه سرنوشت پدرش روبرو شد. شایعات زمانی شدت یافتند که برندون لی 28 ساله در جریان فیلمبرداری فیلم  کلاغ تحت شرایطی بسیار مرموز به قتل رسید. پسر اژدها با شلیک اسلحه‌ای به قتل رسید که قرار بود خالی باشد. این گونه بود که پدر و پسر، با سرنوشتی تقریبا” همسان روبرو شدند.

نظر شما چیست؟ آیا شما این حجم از شباهت را ناشی از تصادف می‌دانید یا گمان می‌کنید دستی پشت پرده بوده‌است؟ شاید بهتر باشد شما را با چند تئوری توطئه در این مورد روبرو سازیم.

خب برای بسیاری از افراد سوال بود. چطور ممکن است یک ابر انسان با این حجم از تمرکز و قوای جسمانی در این سن دار فانی را وداع گوید؟ مرگ زودهنگام بروس به قدری عجیب و غیرقابل باور بود که مردم عوامل مختلفی اعم از نفرین و طلسم تا قتل توسط مافیای چینی را مسبب این واقعه می‌دانستند. مثلا” یکی از این شایعات حاکی از آن بود که یکی از رقبای حسود بروس در عرصه کونگ فو که از قدرت ماورائی خاصی برخوردار بود با طلسم نفرین شده لمس مرگ او را به کام مرگ کشانده است.

عده‌ای از افراد نیز سوء مصرف مواد مخدر را عامل مرگ بروس می‌دانستند. البته در خصوص این اتهام، تنها مقصر روزنامه‌ها بودند. چرا که علاقمندی بروس به ماریجوانا و مصرف تفننی او را سوژه خبرهای خود کرده و برچسب اعتیاد را به اژدها چسبانده بودند.

یکی از زندگینامه‌نویسان بروسلی به نام متیو پولی از دید دیگری به مرگ اژدها نگاه می‌کند. او در کتاب خود در مورد زندگینامه بروسلی معتقد است که عامل مرگ وی چیزی نبود جز خفگی ناشی از گرما. لی از اینکه عرق تنش حین مبارزه، لباسش را خیس کند خوشش نمی‌آمد. به همین علت ترتیبی داده بود تا غده‌های تعریق زیربغلش را بردارند. به نظر پولی، ورم مغز یکی از عوارض خفگی ناشی از گرما است. او برای اثبات این تئوری، در کتابش اشاره داشته است که روز مرگ بروسلی یکی از گرم ترین روزهای هنگ کنگ بود که حتی در تاریخ نیز ثبت شده‌است.

پس از اژدها

بروسلی

پس از مرگ بروسلی، آخرین فیلم وی یعنی  اژدها وارد می‌شود به اکران در آمد. با اکران این فیلم، جایگاه شامخ بروس به عنوان یک اسطوره سینمایی پررنگ‌تر از قبل گشت. این فیلم که از بودجه‌ای یک میلیون دلاری برخوردار بود، با سود خالصی بالغ بر 200 میلیون دلار همراه شد. با اینکه اژدها دیگر در این دنیا نبود، اما درخشش آخرین شاهکار وی سبب شد تا راه برای دیگر هنرپیشه‌های آسیایی-امریکایی خوش استعداد باز شود. از جمله این بازیگران آسیایی-امریکایی که به نحوی شهرت و موفقیت خود را مدیون زحمات بی‌دریغ بروس هستند می‌توان به ژان کلود ون دام، چاک نوریس، جکی چان و استیون زیگال اشاره کرد.

در رابطه با زندگی بروسلی فیلمها و برنامه‌های مختلفی تولید شده‌اند؛ به طور مثال:

  1. فیلم اژدها: داستان زندگی بروسلی بر اساس خاطرات لیندا لی همسر بروس –بروسلی: مردی که تنها من می‌شناختمش­ ساخته شده‌بود،1993
  2. مستندی به نام بروسلی چطور دنیا را تغییر داد؟ 2009

موزه هنگ کنگ نیز برای ادای احترام به این شهروند برجسته خود غرفه جدیدی را به بروسلی اختصاص داد که “بروسلی: کونگ فو، هنر- زندگی” نام دارد.

خوشبختانه خانواده بروس همچنان راه پرافتخار او را ادامه می‌دهند. شانن لی در سال 2011 نقش پررنگی در بروز رسانی آموزه‌های پدر خود در مورد سبک مبارزه جیت کون دو بر عهده داشت.

جملات انگیزشی بروسلی

جملات انگیزشی بروسلی

داستان مرگ بروسلی هرچه که می‌خواهد باشد. آنچه اهمیت دارد این است که داستان زندگی پرفراز و نشیب و قهرمانانه این مرد به قدری عبرت آموز و الهام بخش بوده و هست که حتی امروزه بسیاری او را الگوی بی نقص عرصه هنرهای رزمی می‌دانند. البته، او نه تنها در دنیای حرفه‌ای خود-ورزش و سینما- که در زندگی شخصی‌اش، فردی بسیار الهام بخش بود. برای اثبات این مدعا شما را با تعدادی از نقل‌ قولهای تاثیرگذار و الهام بخش اژدها آشنا خواهیم ساخت:

  • به نظر من وظیفه اصلی هر انسانی این است که با صداقت و همت، استعدادهای خویش را رشد و توسعه دهد.
  • اشتباهات همیشه قابل جشم پوشی هستند؛ مشروط به اینکه شهامت اعتراف به آنها را داشته باشیم.
  • آموخته‌ام که پیش از اینکه فورا” به قضاوت بپردازم یا اجازه بدهم مرا قضاوت کنند، شرایط را درک کنم.
  • شما نمی‌توانید تنها با فکر کردن به چیزی به آن برسید. بلکه برای دستیابی به آن، باید هر روز دست کم یک قدم به سوی هدف خود بردارید.
  • همه اهداف لزوما” قابل تحقق نیستند؛ بلکه بعضی از اهداف وجود دارند تا زندگی ما مقصدی داشته باشد.
  • عشق حکم رفاقتی را دارد که روی آتش گرفته باشند. در آغاز یک شعله است، بسیار زیبا و گرم و جنون وار؛ اما کم کم حرارت و روشنایی خود را از دست می‌دهد.
  • چون آب باشید؛ و راه خود را از میان ترک ها پیدا کنید.
  • چیزهای مفید را به خود جذب کنید و از چیزهای غیرمفید دوری کنید.
  • انسانهای احمق هستند که فخر فروختن را افتخار می‌دانند.
  • آنچه یک انسان حکیم از یک سوال احمقانه می‌آموزد بسیار بیشتر از چیزی است که یک انسان احمق از یک پاسخ حکیمانه خواهد آموخت.
  • اگر می‌خواهی مالک چیزی شوی، کافیست اول در ذهن خود آن را تصاحب کنی.
  • ما در این دنیا نیستیم تا انتظارات یکدیگر را براورده سازیم.
  • خوش بینی کلیدی دستیابی به موفقیت است.
  • یک آموزگار خوب کسی است که شاگردان خود را از تاثیر خود حفظ کند.
  • دانش به شما قدرت می‌دهد، اما شخصیت برایتان احترام به ارمغان خواهد آورد.
  • از اصول پیروی کنید؛ بی آنکه بنده آنها شوید.
  • یک هوس آنی کافیست تا شما را به یک انسان لایعقل بدل سازد.
  • رمز جاودانگی در این است که کاری کنید تا زندگی تان به یادماندنی شود.