تتر (Tether) یا USDT یکی از شناخته شده‌ترین سکه‌های باثبات (Stablecoins) است. طی سالیان اخیر، با اضافه شدن سکه‌های باثبات به جمع رمزارزها یکی از ویژگی‌های که بسیاری از کاربران به دنبال آن بودند تامین شده است: ثبات در قیمت. اما ثبات قیمت این نوع جدید از رمزارزها به معنای داشتن یک ساختار متمرکز است. بنابراین سکه‌های باثبات غیر متمرکز نیستند و همیشه یک شرکت مالکیت آن‌ها را در دست خواهد شد. این همان چیزی است که باعث شده تتر در عین محبوبیت، با انتقادات فراوانی هم رو به رو شود که در ادامه به آن‌ها خواهیم پرداخت.

سکه‌های باثبات به عنوان راهی برای استفاده‌ی گسترده‌ رمزارزها در صحنه جهانی به مردم معرفی شدند. ارزش این نوع رمزارزها به قیمت ارزهای رایج وابسته است و تقریبا هرگز تغییر قیمتی در آن‌ها به وجود نمی‌آید. تتر اولین رمزارزی بود که به این صورت معرفی شد و یک قانون اصلی داشت: یک تتر برابر است با یک دلار (1$=1USDT).

تتر چیست؟

تتر چیست

تتر یک سکه ثابت است و نوعی جدید از رمزارز تلقی می‌شود که قیمت آن به ارزهای رایجی مثل دلار، یورو و ین وابسته است. این نوع جدید از رمزارز قابلیت استفاده گسترده در نظام مالی حاکم را دارد؛ قابلیتی که بیت کوین، اتریوم و دیگر رمزارزهای پر استفاده فاقد آن هستند. این قابلیت باعث شده تا تتر بیشتر از یک سرمایه گذاری ریسک پذیر تلقی شود و امکان استفاده از آن، به عنوان یک ابزار صرافی که به ارزش‌های معین شده توسط ارزهای رایج نزدیک‌تر است وجود دارد.

به صورت کلی سکه‌های باثبات در ۳ گروه دسته بندی می‌شوند. گروه اول سکه‌هایی هستند که قیمتشان به ارزهای رایج وابسته است و به آن‌ها «سکه‌های باثبات وثیقه‌ای» (collateralized stablecoins) گفته می شود. گروه دوم سکه هایی هستند که از یک رمز ارز دیگر به عنوان ارز ذخیره استفاده می‌کنند و «سکه‌های باثبات با وثیقه‌ی رمزارزی» (crypto-collateralized stablecoins) نام دارند. گروه سوم نیز شامل سکه‌هایی می‌شوند که از وثیقه استفاده نکرده و به جای آن از الگوریتمی استفاده می‌کنند که به صورت خودکار ذخیره سکه‌ها و قیمت آن‌ها را با توجه به بازار تنظیم می‌کند. این گروه به عنوان «سکه‌های باثبات بدون وثیقه» (non-collateralized stablecoins) شناخته می‌شوند.

با وجود این که از تتر به عنوان یک رمزارز یاد می‌شود، رمزارزی معمولی مثل بیت کوین با تتر یک تفاوت اصلی دارد. تتر توسط یک شرکت ساخته شده و نه توسط یک شبکه. شرکت تتر لیمیتد (Tether Ltd.) وظیفه توسعه تکنولوژی و فراهم کردن ذخیره ارزی این سکه باثبات را بر عهده دارد. شرکت مالک تتر لیمیتد، یعنی آی ‌فینکس (iFinex Inc.) یکی از بزرگترین صرافی‌های رمزارزی یعنی بیت فینکس (Bitfinex) را هم در اختیار دارد. دانستن این اطلاعات برای کسانی که به دنبال سرمایه گذاری در تتر هستند بسیار مهم است؛ این افراد باید بدانند که تتر مانند رمزارزهای معمولی توسط یک شبکه گسترده مدیریت نمی‌شود و مصون از خطا نیست. افرادی که مدیریت مجموعه تتر را بر عهده دارند انسان هستند و در نتیجه همیشه احتمال خطای انسانی وجود دارد.

تکنولوژی به کار رفته در تتر

مقر اصلی شرکت تتر لیمیتد واقع در هنگ کنگ، وظیفه نگهداری و تنظیم ذخیره‌های ارز رایج تتر را بر عهده دارد. این شرکت از کافی بودن مقدار ذخیره ارزهای رایج به ازای توکن‌های در حال گردش اطمینان حاصل می‌کند و نوعی شخص ثالث مورد اعتماد در اکوسیستم تتر به حساب می‌آید. در ابتدا قرار بود که هر USDT ارزشی برابر با یک دلار داشته و هم چنین امکان تبدیل آن در هر زمان وجود داشته باشد؛ اما زمان نشان داد که این امر کاملا امکان پذیر نیست و قیمت تتر (اشاره به قیمت تتر در ازای هر بیت کوین) در دراز مدت تغییرات کوچکی دارد و خواهد داشت.

همان طور که قبلا اشاره کردیم، بیت فینکس و تتر توسط یک تیم مدیریت می‌شوند. بیت فینکس تترهای تازه صادر شده را نگهداری می‌کند و تمامی سکه‌های تتر قابل خرید از این صرافی متعلق به صاحبان بیت فینکس هستند. این یعنی امکان این که تتر توسط یک عده‌ی محدود مدیریت شود نیز وجود دارد و احتمالا تصمیمات این عده محدود مسیر آینده USDT را مشخص می‌کند؛ این احتمال نیز خود یک سوال بزرگ ایجاد می‌کند: آیا کمپانی صاحب تتر می‌تواند بازار را به گونه‌ای دستکاری کند که روی قیمت تتر و بیت کوین تاثیر بگذارد؟

تتر بر اساس تکنولوژی بلاک چین و هم‌چنین پروتکل آمنی (Omni) ساخته شده است. پروتکل آمنی یک برنامه متن-باز است که امکان ساختن یک توکن دیجیتالی با استفاده از رابط کاربری بلاک چین را فراهم می‌کند. استفاده از پلتفرم آمنی باعث می‌شود سکه‌های تازه صادر شده با استفاده از شبکه همتا به همتای آن قابل ردیابی باشند و این گونه کاربران تتر از تعداد توکن‌های جدیدی که به بازار اضافه می‌شوند مطلع خواهند بود.

البته نباید فراموش کرد که تتر متعلق به یک شرکت خاص است و کاربران نمی‌توانند به صورت کامل از فعل و انفعالاتی که در اکوسیستم تتر انجام می‌شود مطمئن باشند. آخرین گزارش حسابرسی تتر که به صورت عمومی منتشر شد مربوط به ماه مارچ ۲۰۱۷ است و از آن زمان کاربران اطلاعات کمتری در مورد این رمزارز دارند.

انواع بلاک چین در تتر

بلاک چین در تتر

از ابتدای عرضه تتر، بلاک چین‌های محبوبی مثل آمنی (Omni)، اتریوم، ترون و ایاس (EOS) از آن پشتیبانی می‌کردند. اما امروزه تتر گامی فراتر برداشته و اکنون در شبکه لیکوئید (Liquid Network) هم پشیتبانی می‌شود. شبکه لیکوئید یک «ساید چین» (Sidechain-ساید چین یک بلاک چین ثانویه محسوب می‌شود که از طریق یک اتصال دو طرفه به یک بلاک چین اصلی متصل است) برای بلاک چین بیت کوین است که توسط یک شرکت استارت آپ به نام بلاک استریم (Blockstream) تاسیس شد. پشتیبانی این پلتفرم از تتر به این معناست که تراکنش‌های تتر اکنون از ویژگی‌های جدیدی بهره خواهند برد. ویژگی‌های مثل سرعت بیشتر و امکان انجام معاملات آربیتراژ.

شبکه لیکوئید در ابتدا به منظور ایفا در نقش یک کاتالیزگر در پروسه تراکنش‌های بیت کوین ساخته شده بود تا سرعت این تراکنش‌ها را افزایش دهد. اضافه شدن تتر به این شبکه بدون شک موجب بهبود و تسریع پروسه تراکنش‌های دو طرف خواهد شد و هم چنین امنیت و امکانات معاملاتی تازه‌ای را به ارمغان خواهد آورد. هم اکنون امکان تبدیل ارزهای رایج در چندین صرافی مختلف ایجاد شده است و در نتیجه کاربران می‌توانند بیت کوین لیکوئید یا L-BTC را با سرعت نور به تتر لیکوئید تبدیل کنند.

تتر روی پلتفرم الگورند (Algorand) هم عرضه شده است. الگورند یک بلاک چین متن-باز است که از الگوریتم اثبات سهم و تکنولوژی تمرکز زدایی استفاده می‌کند. معرفی تتر در پلتفرم الگورند به منظور بهبود وضعیت امنیتی و هم چنین تسهیل همکاری بین این دو تیم توسعه دهنده انجام شده است. این اقدامات تتر می‌تواند بدین معنا باشد که این رمزارز به دنبال جذب طیف گسترده‌تری از کاربران بلاک چین و در نیجه بهبود جایگاهش در دنیای رمزارزها است.

فعالیت های شک برانگیز تتر

گزارشات منتشر شده از وجود ۳۱۸ کاربر تتر که به عنوان «نهنگ» هم شناخته می‌شوند، خبر می‌دهد. این ۳۱۸ کاربر ۸۰ درصد از کل توکن‌های حاضر در بازار را در اختیار دارند و هر کدام از این افراد حداقل ۱ میلیون دلار به صورت USDT در اختیار دارند. این مورد قطعا نگرانی‌های زیادی برای سایر کاربران تتر ایجاد می‌کند، چون احتمال کنترل بازار توسط اقدامات این نهنگ‌ها وجود دارد.

علاوه بر این، احتمال استفاده‌ی از تتر به عنوان ابزاری برای تغییر قیمت بیت کوین نیز وجود دارد. علاوه بر این آمار نشان می‌دهد که بیش از ۸۰ درصد از معاملات بیت کوین از طریق USDT انجام شده که شرایطی ایده آل برای دستکاری قیمت محسوب می‌شود. این یعنی مافیای تتر (اصطلاحی که برای گروه نهنگ‌های تتر به کار می‌رود) پیش از این هم به دستکاری قیمت بیت کوین متهم شده است که مهم ترین این اتهامات در دسامبر ۲۰۱۷ اتفاق افتاد. در این زمان قیمت بیت کوین به تقریبا ۲۰ هزار دلار افزایش یافت و طی یک ماه به کمتر از ۶ هزار دلار سقوط کرد. این افت شدید قیمت USDT بحث‌های زیادی میان کاربران بیت کوین ایجاد کرد و در اکثر این مباحث احتمال دخالت یک عامل خارجی مثل تتر به میان می‌آمد.

تتر در صرافی‌های بایننس (Binance) و هوبای (Huobi) به ترتیب سهمی ۴۰ و ۸۰ درصدی در اختیار دارد. گفته می‌شود که قیمت توکن‌های این دو صرافی نیز همراه با افزایش تعداد تترهای در حال گردش افزایش یافته است. بنابراین افرادی که قصد سرمایه گذاری در تتر را دارند باید به این نوع اطلاعات توجه کنند و از پتانسیل تاثیر نهنگ‌های تتر روی آینده این سکه باثبات و دیگر رمزارزها نیز مطلع باشند.

جمع بندی

تتر یک رمزارز نوآور است و با اخلاف به عنوان بزرگترین سکه باثبات شناخته می‌شود. اما همان طور که در بالا اشاره کردیم، تردیدهای زیادی در مورد فعالیت‌های این مجموعه وجود دارد و تتر حتی در یک پرونده ۸۵۰ میلیونی (مربوط به صرافی Crypto Capital) که توسط دفتر دادستان کل ایالت نیویورک (NYAG) در حال بررسی است نیز دخیل است. بنابراین توصیه می‌شود سرمایه گذران با توجه کامل به اخبار روز سرمایه خود برای آن خرج کنند. البته ناگفته نماند که تا مارچ ۲۰۲۰ ارزش بازار USDT از مرز ۴ میلیارد و ۶۵۰ میلیون دلار عبور کرده است و هر روز نیز بیشتر می‌شود. این بازار بزرگ تتر یکی از نکات مثبت آن است که هیچ وجه قابل چشم پوشی نیست.

معرفی بهترین کیف پول های تتر

کیف پول تتر

Nano S

اگر قصد نگهداری مقداری زیادی تتر را دارید، بهتر است از یک کیف پول رمزارز سخت افزاری مناسب مثل مدل Nano S از شرکت Ledger استفاده کنید. کیف پول سخت افزاری Ledger Nano S از ویژگی‌های امنیتی گسترده و محبوبیت فراوانی میان کاربران رمزارزها بهره می‌برد.

Coinomi

اگر به دنبال یک کیف پول اندروید یا آی او اس هستید، کیف پول Coinomi به شما پیشنهاد می‌شود. علاوه بر USDT در این کیف پول امکان مدیریت بیش از ۱۰۰ رمزارز مختلف وجود دارد. Coinomi به تازگی برای ویندوز، لینوکس و مک نیز عرضه شده است و این نسخه دسکتاپ این کیف پول نیز به آسانی از وبسایت رسمی Coinomi قابل دریافت است.

Exodus

کیف پول دسکتاپ Exodus نیز به خوبی از USDT و دیگر رمزارزها پشتیبانی می‌کند و انتخاب مناسبی محسوب می‌شود. این کیف پول از سال ۲۰۱۶ مورد اعتماد کاربران دنیای رمزارزها بوده است. کیف پول سخت افزاری Trezor نیز به خوبی با Exodus هماهنگ شده و این دو کیف پول به آسانی در کنار یک دیگر قابل استفاده هستند.

MyEtherWallet

اگر هم ترجیح می‌دهید از یک کیف پول اینترنتی برای نگهداری تترهایتان استفاده کنید، کیف پول MyEtherWallet را به شما پیشنهاد می‌کنیم. MyEthereWallet یکی از قدیمی‌ترین کیف پول‌های اینترنتی فعال است که امکان نگهداری هزاران توکن ERC20 در آن وجود دارد. کاربران می توانند سکه‌های USDT خود را (که از نوع ERC20 هستند) در این کیف پول نگهداری کنند و کنترل کامل کلیدهای خصوصی خود را نیز در اختیار داشته باشند.