آموزش فریلنسینگ – چگونه فریلنسر شویم؟
تا به حال به این فکر کردهاید که بخواهید کسب و کار خود را راه اندازی کنید و به قولی، آقای خودتان باشید ونوکر خودتان؟ قطعا شروع یک بیزینس جدید کار سادهای نیست. اما جای ناامیدی هم نیست. اگر کسب و کار رویایی شما در حد یک ایده است، یا سرمایه لازم برای شروع کار را ندارید، ما برای شما یک پیشنهاد داریم. در وهله اول، توصیه میکنیم که به هیچ عنوان از حرکت باز نایستید. یکی از سکوهای پرتاب برای فراهم کردن بستر یک بیزینس، این است که به عنوان یک فریلنسر شروع به کار کنید. شاید باورش سخت باشد، اما شما میتوانید با فریلنسینگ ، ظرف مدتی مشخص، سرمایه و مهارت لازم برای شروع کسب و کار ایدهال خود را کسب کنید.
فریلنسینگ یا کار آزاد امروزه به پدیدهای جهان شمول تبدیل شده است. اگر در گذشته، تنها امریکاییها بودند که به عنوان فریلنسر کار میکردند، امروزه در اقصی نقاط جهان، مردم به این شیوه ارتزاق میکنند. شاید بد نباشد با اطلاعات و آمار زیر در مورد فریلنسینگ و نقش آن در حوزه کسب و کار جهانی آشنا شوید:
- تقریبا 53 میلیون فریلنسر در آمریکا مشغول به کار هستند که 715 میلیارد دلار از درآمدهای ملی این کشور را به خود اختصاص دادهاند.
- نتیجه یک پیمایش نشان داد که 80% از کارگران امریکایی (من جمله کارگران تمام وقت) حاضرند در صورت کسب درآمد بیشتر، در کنار شغل اصلی خود، به صورت فریلنسر کار کنند.
بخش های اصلی فریلنسرینگ
فریلنسینگ دارای 5 بخش اصلی است:
- قراردادهای مستقل (40% از فریلنسرها)
- مونلایترها یا افراد دو شغله (27%)
- کارگرانی که کارهای مختلف انجام میدهند (18%)
- کارگران موقت (10%)
- صاحبان مشاغل فریلنس (5%)
- بخش عمدهای از فریلنسرها زنان هستند. در حقیقت 71.1% از فریلنسرها زن و تنها 28.9% مرد هستند.
- 12% از شرکت کنندگان این پیمایش بالای 60 سال و 12% نیز در نوجوانی یا دهه 20 زندگی خود قرار داشتند. اما بخش عمدهای از فریلنسرها یعنی 26%، در گروه سنی 30 تا 39 سال قرار میگرفتند. به علاوه، 25درصد از این افراد در دهه 40 زندگی و 25% دیگر نیز در دهه 50 عمر خود بودند.
- 56% از فریلنسرها از دستمزد ساعتی 20 تا 59 دلار بهره مندند.
- نویسندهها به ازای هر پست بلاگی خود، به طور متوسط بین 58 تا 82 دلار دستمزد دریافت میکنند.
- متوسط درآمد طراحان در هر ساعت کاری، برابر با 52 تا 90 دلار است.
- برنامه نویسان نیز به طور متوسط، ساعتی 63 تا 180 دلار درآمد دارند.
اکنون که با این آمار و ارقام آشنا شدید، شاید به کار فریلنس علاقمند شده باشید. هر چند آمار فوق مربوط به تحقیقی است که در کشور امریکا صورت گرفته، اما باید این نوید را به شما بدهیم که در کشور ما نیز، فریلنسینگ به خوبی توانسته جای خود را در بین مشاغل مختلف باز کند. اگر میخواهید بیشتر در مورد مقوله فریلنسینگ اطلاعات کسب کنید، پیشنهاد میکنیم این مطلب را تا به آخر ادامه دهید.
چرا باید به فریلنسینگ فکر کنیم؟
شما تا چه حد از شغل خود راضی هستید؟ آیا از ساعتهای طولانی گیرکردن در ترافیک کلافه کننده شهر خسته نشدهاید؟ یا شاید آنقدر در اثر داد و بیدادهای گاه و بیگاه کارفرمای خود اذیت شدهاید که فکر میکنید دیگر عزت نفسی برایتان باقی نمانده است. اگر مواردی از این دست، مدام مثل خوره به مغزتان هجوم میآورند و یک دقیقه رهایتان نمیکنند، به شما تبریک میگوییم. حتما تعجب کردهاید که چرا باید برای نارضایتی شغلی به شما تبریک گفته شود. به این دلیل که در بهترین شرایط ممکن برای تغییر مسیر شغلی خود هستید و چه بهتر از این که در حوزه علاقمندی و توانمندی خود به صورت یک فریلنسر استخدام شده و بدرخشید.
قطعا شما نیز مانند هر انسان دیگری مجموعه مهارتها، استعدادها و توانمندیهایی دارید که کشف و یا دیده نشدهاند. توصیه ما به شما این است که دورکاری یا فریلنسینگ را امتحان کنید. فریلنسینگ یک مسیر شغلی هیجان انگیز است که قطعا اگر آن را امتحان کنید، دلتان برای محل کار سابقتان تنگ نخواهد شد.
فریلنسر کیست؟
خیلی ساده بگوییم، فریلنسر (Freelancer) کسی است که به صورت فریلنس یا آزاد، کار و درآمدزایی میکند. فریلنسرها معمولا افرادی هستند که به صورت مستقل با کارفرماهای مختلف قرارداد بسته و به هیچ عنوان، صرفا به یک کارفرمای ابدی (قراردادهای شغلی درازمدت) تعهد کاری ندارند. شما به عنوان یک فریلنسر این آزادی را دارید که در آن واحد، با چند کارفرما یا مشتری همکاری کنید، بدون این که به یکی از پروژههای شغلی خود لطمه بزنید. در واقع، شما آنقدر آزادی (freedom) دارید که بتوانید ساعات و برنامههای کاری انعطاف پذیری را به فراخور شرایط خود در نظر گرفته و از این راه کسب درآمد کنید. معمولا دستمزد فریلنسرها به صورت روزمزد یا ساعت مزد است.
شاید برایتان جالب باشد بدانید که این واژه برای اولین بار در رمان کلاسیک آیوانهو (1820) به قلم سر والتر اسکات استفاده شده است. او در این کتاب از واژه free lances برای اشاره به سواره نظامی استفاده میکند که آزادانه در اختیار ریچارد قرار داده بود. در واقع، این افراد یعنی فریلنسها کسانی بودند که آزاد بودند تا به مقامات بالاتر خدمات رسانی کنند.
البته این واژه چند دهه پیش از رمان آیوانهو نیز در کتاب حال و روز هیو میلر به قلم توماس ان. براون به کار رفته بود. در این کتاب واژه فریلنس در مقابل واژه جنگاورهای دلاور به کار رفته است. “هیو میلر یک جنگاور دلاور بود، نه یک سرباز آزاد.”
اما امروزه، مفهوم فریلنسر با گروههای شغلی مختلف اعم از نویسنده، نقاش، طراح، عکاس، برنامه نویس، طراح سایت، و مشاور حرفهای و … ادغام شده است.
بر اساس آمارهای فوربس، بهترین مشاغل برای فریلنسینگ عبارتند از:
- مارکتینگ یا بازاریابی: مدیران پروژه، هماهنگ کنندههای بازاریابی، یا مدیران بازاریابی میتوانند در هر ساعت، 46 تا 52 دلار درآمد داشته باشند.
- مدیریت پروژه تجاری: مدیران پروژه و تحلیلگران فرایند ساعتی 34 تا 46 دلار درآمد دارند.
- توسعه دهنده وبسایت: ساخت، آزمایش، و پشتیبانی از نرم افزارها و اپلیکیشنها با درآمد 36 تا 43 دلار در ساعت همراه است.
- نویسندگی: بلاگرها، کپی رایترها و مدیران محتوا میتوانند ساعتی 25 تا 30 دلار درآمددداشته باشند. به همین علت است که افرادی که دست به قلم خوبی دارند، بیشترین سود را از فریلنسینگ میبرند.
- حسابداری: براوردها حاکی از آنند که حسابداران فریلنس، در هر ساعت 16 تا 30 دلار درآمد دارند.
- بازرس بیمه: بازرسین بیمه با جمع آوری اطلاعات، عکس و نوشتن گزارشهای بیمه، تقریبا ساعتی 28 دلار درآمد دارند.
- مسئول سوشال مدیا: مدیران گروه یا هماهنگ کنندههای سوشال مدیا، در هر ساعت 20 تا 25 دلار دستمزد میگیرند.
- گرافیست: طراحان سایت یا اپلیکیشن، میتوانند به ازای هر ساعت کار بالای 21 دلار درآمد کسب کنند.
- دستیار ادمین: دستیاران ادمین حرفهای، به ازای هر ساعت کار، 17 تا 20 دلار درآمد دارند.
مزایا و معایب فریلنسینگ
فرقی نمیکند همین حالا که در حال خواندن این مطلب هستید، خود یک فریلنسر باشید یا خیر، در هر دو حالت بد نیست کمی بیشتر در مورد این گروه شغلی اطلاعات به دست آورید. در ادامه شما را با مزایا و معایب فریلنسینگ آشنا خواهیم کرد.
مزایای کار فریلنسینگ
از مهمترین مزیتهای فریلنسینگ میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
ارباب خودتان هستید و نوکر خودتان
وقتی فریلنسر هستید، این شمایید که انتخاب میکنید کی و کجا کارتان را انجام دهید. اگر اصولا آدم شب زنده داری هستید و همین عادت، شما را از موقعیتهای شغلی طلایی فراوانی محروم کردهاست، فریلنسینگ این امکان را به شما میدهد که بدون ترک عادت به کار مورد علاقه خود بپردازید. دیگر لازم نیست با مقررات سختگیرانه و خشک محل کار، درآمدزایی کنید. اکنون میتوانید کل ساعات شب را به کسب درآمد پرداخته و بدون هیچ استرسی، تا لنگ ظهر بخوابید. علاوه بر انعطاف ساعات کاری در کارهای فریلنس، شما میتوانید پروژههایی را در دست بگیرید که خودتان به آن علاقه دارید. به طور مثال، اگر عکاس حرفهای هستید و اصولا علاقهای به عکاسی مجالس عروسی ندارید، جای نگرانی نیست. یک عکاس فریلنسر به راحتی میتواند سوژههای عکاسی خود را انتخاب کرده و در حوزه علاقمندی خود کسب درآمد کند.
-
درآمد بیشتری خواهید داشت
کافی است جوهرهاش را داشته باشید و راهش را بلد باشید؛ خواهید دید که با فریلنسینگ میتوانید درآمدی بیشتر از یک کارمند متوسط داشته باشید. گزارشها حاکی از آنند که درآمد فریلنسرها در مقایسه با کارمندان تمام وقت 45 درصد بیشتر است.
-
مالیات کمتری خواهید پرداخت
با توجه به قانون کار کشور، شما به عنوان یک فریلنسر الزامی برای پرداخت مالیات ندارید. جالب نیست که بدون پرداخت مالیات برای دفتر، غذا، مسافرتهای کار، اینترنت و …. شغلی پردرآمد و معاف از مالیات داشته باشید؟
-
بین زندگی و کارتان تعادل برقرار خواهد شد
منهای 29% از فریلنسرهایی که بیش از 40 ساعت در هفته کار میکنند؛ باقی فریلنسرها، دارای بیشترین میزان تعادل کار و زندگی هستند.
-
شاد و سلامتتر خواهید بود
مطالعات نشان دادهاند که فریلنسرها در مقایسه با کارمندان دیگر، از شادی و سلامتی بیشتری برخوردار هستند. سلامت روحی و جسمی از مهمترین مزایای کار کردن به عنوان یک فریلنسر است.
معایب فریلنسینگ
اکنون که با مزایای فریلنسینگ آشنا شدید، بد نیست به جنبههای منفی این گروه شغلی نیز نگاهی بیندازیم. به عنوان یک فریلنسر، ممکن است با موارد ناخوشایند زیر روبرو شوید:
-
فقدان امنیت شغلی
اگر مشتری سفارش یا پروژهای برای ارائه به شما نداشته باشد، شما هیچ درآمدی نخواهید داشت. البته نا گفته نماند که حتی اگر یک کارمند سنتی هم باشید، درآمدزایی شما عملا وابسته به کاری است که کارفرما به شما محول میکند. این یعنی، در صورتی که کارفرمایی نداشته باشید، یا خود شغلتان را ترک کنید، هیچ راهی برای درآمدزایی ندارید.
-
فقدان یک ساختار پیوسته کاری
وقتی فریلنسینگ را انتخاب میکنید باید پی خیلی از چیزها را به تن خود بمالید. ممکن است چند ماه پشت سر هم، به قدری سرتان شلوغ انجام پروژههای مختلف باشد که وقت سرخاراندن هم نداشته باشید. این در حالی است که ساختار غیرقابل پیش بینی فریلنسینگ، بعضا شما را با شرایطی روبرو میسازد که مثلا یک ماه کامل بیکار باشید. اگر فریلنسر هستید که خب، این ناپیوستگی تقریبا از ید اختیار شما خارج است؛ اما اگر یک کارفرمای فریلنس هستید، توصیه میکنیم یک برنامه درازمدت برای پیشبرد پروژههای خود در نظر بگیرید تا کارکنان فریلنسر شما با توزیع یکنواخت و مناسبی از کار مواجه شوند.
-
نبود پاداش و مزایا
متأسفانه، یکی از معایب عمده فریلنسینگ این است که شما از پاداش شغلی محروم خواهید بود. در واقع، این کارفرمای شماست که از بونسهایی مانند مزایای بیمه، مسافرتهای شغلی، تخفیفها، سهامهای پیشنهادی و … بهره مند میشود، نه شما. همانطور که میدانید اقدام برای بیمه خویش فرما در مقایسه با شرایط بیمه کار سنتی، هزینه بسیار بیشتری دارد.
-
باید به شخصه حسابداری امورتان را در دست بگیرید
این شما هستید که باید حساب دخل و خرج خود را داشته باشید. البته شما میتوانید از نرم افزارهای حسابداری مختلف استفاده کنید تا به بهترین نحو امور مالی خود را برنامه ریزی کنید. یکی از مزایای کار کردن به عنوان یک کارمند سنتی این است که در این مورد دغدغهای ندارد؛ چون همه کارها را حسابدار منتخب کارفرما انجام خواهد داد.
-
ریسک عدم دریافت دستمزد همیشه وجود دارد
کم نبودهاند مواردی که در آن، کارفرمایان مستقل قادر به پرداخت دستمزد کارمندان فریلنسر خود نبودند. به علاوه، اگر مستقیما با مشتری کار میکنید، این احتمال وجود دارد که به موقع دستمزد شما را پرداخت نکنند؛ یا حتی اصلا این کار را انجام ندهند. در واقع، شما آرامش خیال کارمندان سنتی را که میدانند در موعدی مقرر، فیش حقوقی خود را دریافت خواهندکرد ندارید.
کارفرمای فریلنس
اکنون که با هر دو بعد مثبت و منفی فریلنسینگ آشنا شدید، میتوانید در مورد ورود به حوزه کار فریلنسینگ تصمیم گیری کنید. در این قسمت ما مخاطبینی را مد نظر داریم که تصمیم دارند به عنوان یک کارفرمای فریلنس، کسب درآمد کنند.
اولین کاری که به عنوان یک کارفرمای فریلنسر باید انجام دهید این است که محل کار خود را مشخص کنید. اگر مستقل هستید که باید به شما تبریک بگوییم. چرا که یک قدم جلوتر از دیگر کاندیداهای فریلنسینگ هستید که هنوز جایی برای شروع کسب و کار خود ندارند. کافی است یک آپارتمان 40 متری داشته باشید؛ دیگر فرقی نمیکند روی مبل تختخواب شویتان کارها را در دست بگیرید یا پشت میز 2 نفره آشپزخانهتان، پای لپ تاپ باشید. مهم این است که کسی مزاحمتان نشود. اما اگر این لاکشری را نداشتید و با خانواده یا هم خانهای زندگی میکنید، میتوانید یک اتاق یا فضای خاص را برای ساعات کاری خود تعیین کنید. البته ترجیحا بهتر است از فضایی استفاده کنید که بتوانید در آن را ببندید.
با این همه، اگر منزلتان فضای مناسبی برای انجام کارهای فریلنسینگ نیست، بهتر است یک میز در یک کافی شاپ رزرو کرده و یا به فکر اجاره یک محل کار شخصی باشید. شما میتوانید از طریق آگهیهای اینترنتی، فضاهای کاری مشارکتی مختلفی را مشاهده و مناسبترین آن را برای خود دست و پا کنید. البته، این شرایط زمانی به کارتان میآید که:
- اجاره بهای کمی مد نظرتان باشد
- موقتا برای مدتی کوتاه دنبال چنین فضایی باشید
گذشته از همه این موقعیتها، کتابخانهها همیشه بهترین و ساکتترین فضا برای انجام کارهای فریلنسینگ هستند. در واقع اصلا مهم نیست چه فضایی را برای کارتان انتخاب میکند، تنها چیزی که اهمیت دارد وجود یک فضای ساکت، و بدون مزاحم است. به طور مثال، نویسنده این متن یک فریلنسر است که تنها ابزار کارش یک لپ تاپ است و بس. او به جز سکوت و اینترنت پرسرعت، امکانات دیگری لازم ندارد. اما یک عکاس فریلنس، به امکاناتی نظیر آتلیه، اتاق تاریک، و … نیاز دارد. بنابراین، هر کدام از شما، بسته به شغلی که انتخاب میکنید، باید به فکر محل کار متناسب با آن نیز باشید.
برند خودتان را بسازید
مهم نیست بخواهید اسم خودتان را برای کسب و کارتان انتخاب کنید یا از یک نام تجاری برای معرفی برند خود استفاده کنید. در هر حالت، مهمترین چیز این است که برند خود را خلق و به دیگران معرفی کنید. علاوه بر نام تجاری یا برند، باید از یک لوگو استفاده کنید که با آن، از طریق رسانههای مختلف با مخاطبین ارتباط برقرار کنید. اگر از اسم حقیقی خود برای برندتان استفاده کردهاید، میتوانید با حرف اول اسم خود در یک فونت جذاب، لوگوی خود را طراحی کرده و آن را در حسابهای کاربری شبکههای اجتماعی، وبسایت، و فاکتورهایتان به کار ببرید. پیشنهاد میکنیم یک کارت ویزیت نیز برای برند خود طراحی کنید. یادتان باشد که از شماره تلفن و آدرس مخصوص به خود استفاده کنید تا برندتان حرفهایتر به نظر رسد.
در خلق برند مهمترین عامل راه اندازی یک وبسایت است. وبسایت شما میتواند ویترین خوبی برای نمایش پورتفولیو، به اشتراک گذاری منابع، و توسعه روند برندسازی شما باشد. اگر قصد طراحی سایت دارید، یادتان باشد از دامینی استفاده کنید که مشکلی در به خاطر سپردن نام آن نداشته باشید (بهترین نقطه شروع، این است که از اسم خودتان استفاده کنید)، املای راحتی داشته باشد و برند شما را به خوبی توصیف کند. به عنوان مثال، اگر اسم شما جان دو است و شغلتان مدیریت شبکههای اجتماعی، میتوانید برای اسم دامین خود از soicalmediajohn.com استفاده کنید. به همین سادگی.
وبسایت شما باید از مؤلفههای زیر برخوردار باشد:
- شرح حال خود برای آشنایی بیشتر مخاطبین با سوابق، علایق و مهارتهای شما
- معرفی سرویسهای پیشنهادی
- نمایش نمونه کار
- اطلاعات تماس مانند شماره تلفن، آدرس ایمیل و …
وقتی برای خود یک برند تولید میکنید، در مقایسه با فریلنسرهای فاقد برند، با شانس بیشتر دیده شدن روبرو خواهید شد. به علاوه، برند شما به عنوان ویترین زندگی حرفهای شما عمل کرده و خود به خود، مشتریان بیشتری را به سویتان سرازیر خواهد ساخت.
پورتفولیوی خود را بسازید
همانطور که قبلا هم اشاره شد، پورتفولیو یکی از بخشهای اساسی وبسایت شماست که به خوبی استعدادها و مهارتهایتان را به نمایش میکشاند. یادتان باشد، پورتفولیو یکی از اثرگذارترین راهها برای جلب مشتری است. چرا که وقتی مشتری پورتفولیوی شما را مشاهده میکند، ضمن آگاهی از صلاحیتها و تجارب شما، متوجه میشود که توانایی شما صرفا به پروژهای که در دست دارید محدود نمیشود.
زمانی که میخواهید پورتفولیوی خود را بسازید، این موارد را به خاطر بسپارید:
- تنها پروژههایی را در پورتفولیوی خود قرار دهید که به انجام آن افتخار میکنید و نماینده خوبی از کارنامه کاری شما هستند.
- تنوع را رعایت کنید. به طور مثال اگر نویسنده هستید، چند نمونه از مقالات خود را نیز ارائه کنید.
- اطلاعات تماس خود را مجددا وارد کنید تا مشتریان راحتتر با شما در تماس باشند.
خواه یک فریلنسر تازه کار باشید یا مجرب، داشتن پورتفولیو نقش بسیار مهمی در موفقیت حرفهای شما خواهد داشت. در این قسمت چند هاست و وبسایت را برای طراحی و به اشتراک گذاری پورتفولیوی آنلاین به شما معرفی خواهیم کرد:
- Carbonmade: این وبسایت با هزینه اشتراک ماهیانه 6دلار این امکان را برای فریلنسرها فراهم میآورد تا با استفاده از یک دامین شخصی، به راحتی و در تنوع بالا، پورتفولیوی خود را طراحی کنند.
- Portfoliobox: سرویس Portfoliobox دارای دو نسخه رایگان و حرفهای است که به طراحان، هنرمندان، استایلیستها و … این امکان را میدهد تا با دامین خود، کارهایشان را با دیگران به اشتراک گذارند.
- Behance: به عنوان یکی از سرویسهای Adobe’s Creative Cloud، کار با این سرویس بسیار آسان است. شما میتوانید به راحتی پورتفولیوی خود را در Behance بارگذاری کنید. یکی از وجوه تمایز این سرویس ارائه تابلوی مشاغل و گزینههای جستجویی است که کارفرمایان برای کشف استعدادهای خلاق میتوانند از آن بهرهمند گردند.
- Squarespace: این ابزار به دلیل ویژگی همگام سازی با شبکههای اجتماعی و گزارشهای گوگل آنالیتیکس، یکی از بهترین گزینههای پیش روی شما برای به اشتراک گذاشتن کارهای خلاقانه است.
- Journo Portfolio: اگر یک نویسنده یا روزنامه نگار فریلنسر هستید، میتوانید از این سرویس برای ساخت پورتفولیوی خود بهره مند شوید.
- WordPress: هرچند ورد پرس را نمیتوان یک وبسایت پورتفولیو ساز محسوب کرد، اما انعطاف پذیری بالا و قابلیت سفارشی سازی در این وبسایت به قدری زیاد است که میتوانید آن را به وبسایت ایدهآل خود بدل سازید.
تعیین دستمزد و نرخ کار
یکی از دشوارترین بخشهای کار فریلنسینگ، تعیین دستمزدی است که به ازای خدمات خود دریافت میکنید. اگر قیمت پایینی را در نظر بگیرید، این ریسک وجود خواهد داشت که کارفرما یا مشتری شما را یک فرد آماتور و تازه کار تلقی کند. بماند که با دستمزد پایین، نمیتوانید از پس خرج و مخارج خود برآیید. از طرفی، اگر دستمزد بالایی برای خود در نظر بگیرید، باز هم ریسک کردهاید. چون ممکن است مشتری فرد دیگری را جایگزین شما کند که در ازای ارائه خدمات مشابه، هزینه کمتری دریافت میکند.
برآورد دستمزد یا مظنه؟
هر بار که با یک مشتری احتمالی روبرو میشوید، یکی از اولین سوالاتی که مطرح میشود دستمزد پیشنهادی یا اصطلاحا نرخ شماست. تفاوت بین این دو- نرخ و براورد هزینه- بسیار ساده و به راحتی قابل توضیح است.
براورد قیمت معمولا به هزینه حدودی یک پروژه اطلاق میشود که بر عهده کارفرماست. بنابراین این مقدار هیچ وقت ثابت و مشخص نیست و معمولا 20% از هزینه نهایی را شامل میشود. مظنه معمولا با براورد هزینه متفاوت است، از این نظر که نهایتا یک مقدار ثابت را که برای پروژه در نظر گرفته شده نشان میدهد.
شما میتوانید در سرویسها و سایتهای اینترنتی، خدمات، براورد هزینه و مظنه کار خود را برای مشتریان احتمالی ارسال کنید. بدین ترتیب، مشتریان درک بهتری از هزینه خدمات شما خواهند داشت.
چطور برای کار خود قیمت تعیین کنیم؟
معمولا از سه استراتژی متفاوت برای تعیین دستمزد فریلنسرها استفاده میشوند که عبارتند از:
-
قیمت گذاری بر اساس هزینه و سود (cost plus pricing)
این روش یک روش رایج و بسیار آسان برای محاسبه دستمزد است. تنها کافیست هزینه تولید یک محصول را تعیین کرده و یک مبلغ مازاد نه چندان زیاد به آن اضافه کنید تا سود را محاسبه کنید. این روش به خصوص برای عکاسان، فیلمبردارها و هنرمندان فریلنسر مناسب است، چرا که این افراد از قبل از هزینهی ملزومات و انجام پروژه خود آگاه هستند. آنها میتوانند با در نظر گرفتن این هزینه و اضافه کردن یک مبلغ ثابت دلخواه، نرخ خود را تعیین کرده و به اطلاع مشتری برسانند.
اما این شیوه براورد دستمزد برای نویسندگان و طراحان وب فریلنس چندان کاربردی و مناسب نیست. اصولا بهترین راه برای رسیدن به یک نرخ مناسب این است هزینههای ماهیانه خود –اعم از اجاره بها، شارژ ساختمان، خورد و خوراک، اینترنت، بیمه و …- را محاسبه کرده و سود دلخواهتان را به آن اضافه کنید.
-
قیمت گذاری بر اساس نرخ بازار (Market Rate Pricing)
قیمت گذاری بر اساس نرخ بازار یکی دیگر از روشهای مناسب و کارآمدی است که میتوانید برای تعیین دستمزد خود به کار ببرید. کافی است که در مورد دستمزد دیگر فریلنسرهای فعال در حوزه کاری خود اطلاعات کسب کنید، بدین ترتیب میتوانید به طور تقریبی، نرخ آنها را حدس بزنید. مثلا ممکن است در ابتدا فکر کنید 20 دلار در ساعت به ازای کار شما به عنوان طراح سایت مبلغ مناسبی است؛ اما وقتی متوجه میشوید که دیگر همتایان شما، همین کار را در ازای ساعتی 25 دلار انجام میدهند نظرتان تغییر خواهد کرد. شما میتوانید برای کسب آگاهی از نرخ کار دیگر فریلنسرها به سایتهایی مانند Upwork یا Elance سر بزنید. برای شروع، میتوانید از صفحه راهنمای تعیین دستمزد Coroflot دیدن کنید تا با مقایسه نرخهای مختلف، نرخ مناسب خود را تعیین کنید.
فراموش نکنید که موقعیت جغرافیایی نقش بسیار مهمی در نرخ بازار دارد. به عنوان مثال، یک نویسنده فریلنسر در فیلیپین یا هند، قطعا دستمزدی به اندازه نویسندگان نیویورک یا سانفرانسیسکو نخواهد داشت. حتما میپرسید چرا؟ خب یکی از دلایل این اختلاف نرخ، هزینههای بالای زندگی در آمریکای شمالی است. هرچند این هزینههای گزاف گاها مشکل ساز میشوند، اما بسیاری از مشتریان مایلند حتی به قیمت پرداخت دستمزد بیشتر، با فریلنسرهای بومی کار کنند. بنابراین توصیه میشود حتما از نرخ دستمزد فریلنسرهای اطراف خود سر درآورید.
-
قیمت گذاری ارزش تولیدی (Value-based pricing)
فرض کنید یک گرافیست هستید. آیا حاضرید دستمزدی که از یک کافی شاپ کوچک دریافت میکنید با دستمزدی که یک کمپانی بزرگ به شما میدهد یکسان باشند؟ قطعا خیر. قیمت گذاری بر اساس ارزش ایجاد شده توسط کالا دقیقا به همین وضعیت دلالت میکند. در واقع، مشتری بر اساس ارزش تولیدی که به او ارائه میکنید به شما دستمزد خواهد داد. البته لازمه این نوع قیمت گذاری این است که شما بتوانید ارزشی را که انتظار میرود ایجاد کنید.
برای شروع بهتر است که از یک نرخ ثابت استفاده کنید. به طور مثال اگر یک گرافیست هستید، به ازای هر پروژه یک مبلغ ثابت را به عنوان دستمزد خود در نظر بگیرید. اما در صورت انجام اضافه کاری، میتوانید دستمزد مربوط به آن را به نرخ اصلی کار خود اضافه کنید. این دستمزد مازاد یک مبلغ متغیر است؛ چرا که ممکن است شما در همکاری با یک کافی شاپ کوچک تنها دستمزد ثابت خود را بگیرید، حال آنکه یک کمپانی بزرگ، اضافه کاری و در نتیجه، دستمزد مازاد برایتان به همراه داشته باشد.
ساختار قیمت گذاری مخصوص به خودتان را کشف کنید
با این که استراتژیهای قیمت گذاری فوق همگی نقاط شروع خوبی برای تعیین دستمزد شما هستند؛ اما توصیه میشود که به شخصه، با توجه به کاری که انجام میدهید، یک ساختار قیمت گذاری ثابت و مخصوص به خود تعیین و از آن استفاده کنید.
نرخ کار ساعتی
پرطرفدارترین روش برای تعیین دستمزد فریلنسرها، استفاده از روش تعیین نرخ ساعتی کار آنهاست. در این روش، شما تعداد ساعاتی را که به عنوان یک فریلنسر، برای تحویل یک پروژه کار میکنید محاسبه کرده و بر این اساس، دستمزد خود را تعیین کرده و به کارفرما اطلاع میدهید. اگر میخواهید بدانید به ازای هر ساعت باید چه اندازه دستمزد برای خود تعیین کنید، بهتر است سوالات زیر را پاسخ دهید:
- نرخ پرداخت دیگران چگونه است؟ اگر باقی همکاران شما به ازای انجام پروژههایی مشابه پروژههای شما، ساعتی 20 دلار دریافت میکنند و شما 100 دلار، بهتر است در تصمیم خود تجدید نظر کنید.
- بیشترین دستمزدی که میتوانید به مشتریان خود پیشنهاد دهید چقدر است؟ البته این قسمت کار کمی ریسکی بوده و بیشتر حالت آزمون و خطا دارد. مثلا اگر میدانید که به ازای انجام یک پروژه، یک یا چند کارفرما یا مشتری خاص ممکن است دستمزد قابل توجهی به شما پرداخت کنند، بهتر است همین مبلغ قابل توجه را به عنوان نرخ ثابت خود تعیین کنید.
- هزینههای زندگی شما چقدر است؟ بهتر است اول حساب کنید که چند ساعت در هفته میتوانید کار مفید انجام دهید. سپس هزینههای خود را محاسبه کنید. این هزینهها شامل اجاره خانه، اینترنت، حق بیمه، قبض برق و دیگر صورتحسابهای مهم ماهیانه هستند. اگر به طور مثال بتوانید، حدود 80 ساعت در ماه کار کنید، یعنی به صورت هفتگی 20 ساعت مشغول کار هستید. در این حالت، اگر مثلا هزینههای ماهیانه شما به 2000دلار برسد، شما میتوانید به ازای هر یک ساعت کار، حداقل دستمزد 25 دلار را تقاضا کنید.
یکی از بزرگترین مشکلات کار ساعتی این است که شما گاها توان آن را ندارید که 40 ساعت در هفته کار کنید. چرا که به عنوان یک فریلنسر، شما باید به مسائل دیگری مانند حساب و کتاب دستمزد، بازاریابی و تبلیغ کار خود و … نیز بپردازید. بنابراین خودتان را فریب ندهید که میتوانید بیشتر از حد توان خود کار کنید تا درآمد ماهیانه هنگفتی داشته باشید.
یکی دیگر از مشکلات این روش تعیین دستمزد، دشواری در تعیین ساعات کاری است. تا به حال شده برای ایدههای کاری که حین رانندگی به ذهنتان خطور میکند دستمزدی دریافت کنید؟ شاید اولین بار است که با چنین سوالی روبرو میشوید، اما به نظر شما بهترین روش برای محاسبه این ساعات کاری و دستمزد آنها چیست؟ به لطف سایتهایی مانند Due.com شما میتوانید از نرمافزارهای ردیابی زمان استفاده کرده و محاسبه ساعات مفید کاری خود را آسانتر انجام دهید.
نرخ روز مزد یا هفتگی
گاهی ممکن است به جای نرخ ساعتی، از نرخ روزانه – روز مزد- یا هفتگی برای تعیین دستمزد خود استفاده کنید. این روش قیمت گذاری برای شما که یک فریلنسر هستید بسیار مناسب خواهد بود. اگر یک فریلنسر مبتدی هستید، ممکن است یک یا دو روز در هفته کار از طرف شما برای مشتری قابل قبول و کافی باشد. بنابراین شما میتوانید بر اساس این میزان نیاز برنامه ریزی کرده و نرخ کار خود را تعیین کنید. به علاوه، این روش محاسبه تایم کاری و در نتیجه قیمت گذاری بسیار آسانتر از سایر روشهاست. به نظر شما تعیین 25دلار در ازای 10 ساعت کار آسانتر از تعیین نرخ ثابت 500دلار در هفته نیست؟ به علاوه، مشتریان نیز با دستمزد روزمزد بیشتر موافقند، چرا که مطمئن هستند شما تمام تمرکز خود را به انجام سفارش آنها معطوف میکنید.
نرخ ثابت
یک روش قیمت گذاری رایج دیگر، استفاده از نرخ ثابت است. به طور مثال، ممکن است بخواهید ماهیانه 1500دلار به ازای خدمات فریلنسینگ خود دستمزد بگیرید. این نرخ ثابت برای مشتریان نیز قابل قبولتر و بهتر است، چرا که پیش از همکاری از تمام هزینههای مربوط به انجام پروژه خود آگاه میشوند. البته این شرایط به سود شما هم خواهد بود؛ با این شیوه شما دیگر نیازی به محاسبه ساعات کاری نداشته و کمتر درگیر این جزئیات خواهید شد.
پیشنهاد ما به شما این است که پیش از ارائه نرخ ثابت خود به مشتری، حتما به خوبی از انرژی و زمانی که برای انجام پروژه صرف میکنید مطمئن شوید تا مناسبترین نرخ را برای خود تعیین کرده باشید. البته همیشه شرایط به این خوبی پیش نمیرود. گاهی ممکن است پروژهای که فکر میکردید تنها یک ساعت زمان میبرد، چند ساعت از وقت شما را به خود اختصاص دهد.
به عنوان یک فریلنسر مبتدی بد نیست در آغاز با دستمزد کم وارد کار شوید. یادتان باشد که به ازای هر کاری که با مشتریان مختلف انجام میدهید، نه تنها پورتفولیوی خود را غنیتر میکنید، بلکه با رضایت و توصیه مشتریان بیشتری روبرو خواهید بود. با این حال، زمانی که به یک سطح قابل قبول از تجربه و سابقه دست یافتید، میتوانید نرخ مخصوص به خود را تعیین کنید. فراموش نکنید که برای مشتریان اولیه خود که نقش بسیار مهمی در رشد شغلی شما داشتهاند، همیشه تخفیفی قائل شوید.